Seksueel geweld

Seksueel geweld hand vrouw Pixabay rechtenvrij

Omschrijving

Slachtoffers van seksueel geweld hebben onder dwang seksuele handelingen uitgevoerd, ondergaan of zijn daar getuige van geweest. Onder seksueel geweld valt dus niet alleen aanranding en verkrachting, maar ook bijvoorbeeld het gedwongen bekijken van pornobeelden. 

Er zijn veel vormen van seksueel geweld, waaronder: incest, vrouwenmishandeling, of seksueel misbruik bij mannen. Ook maakt seksueel geweld vaak onderdeel uit van huiselijk geweld en kindermishandeling.

Kenmerken van seksueel geweld

Vaak is de dader een bekende van het slachtoffer. Dat kan heel verwarrend zijn. Je voelt je misschien schuldig, schaamt je of durft er niet over te praten. Maar je bent ook woedend en gekwetst. Het is niet gemakkelijk om al die tegenstrijdige gevoelens een plaats te geven. 

Wanneer jou seksueel geweld is aangedaan ben je seksueel misbruikt, en is er daarnaast ook sprake geweest van geweld, vernedering of machtsmisbruik. Zeker als het seksueel geweld is gepleegd door een partner of ouder, zijn slachtoffers emotioneel kwetsbaar en bovendien vaak afhankelijk van de dader. Deze afhankelijkheid is een oorzaak van het lang voortbestaan van het seksueel geweld. 

Het is een gevaarlijke en kwetsende fabel dat je seksueel geweld kunt uitlokken. De verantwoordelijkheid voor het geweld ligt altijd bij de dader, nooit bij het slachtoffer. Ieder mens draagt verantwoordelijkheid voor het eigen gedrag.  

Gevolgen van seksueel geweld

Seksueel geweld kan ingrijpende gevolgen hebben. Bijvoorbeeld: 

Hulp bij seksueel geweld

Slachtoffers van seksueel geweld vinden het vaak moeilijk om hulp te vragen. Angst voor de dader en schaamte- en schuldgevoelens spelen vaak een rol. Praten is belangrijk voor de verwerking van het seksueel geweld. Misschien is het geweld nog gaande en moet het gestopt worden. Misschien wil je de dader laten vervolgen. Neem contact op met MIND Korrelatie, we spreken al vele jaren met slachtoffers van seksueel geweld en kunnen je helpen.