Incest

Jongetje blaast bellen hand in hand met volwassene op de rug gezien Pexels

Wat is incest?

Incest is seks tussen directe familieleden. Het woord incest wordt vaak gebruikt als omschrijving van seksueel geweld tegen kinderen binnen het eigen gezin of binnen de familie.  

Veel daders zijn in hun jeugd zelf slachtoffer geweest van seksueel geweld. Incest kan een onderdeel zijn van kindermishandeling. Incest tussen vader en dochter of zoon komt het meeste voor. Gevolgd door incest in de tweede lijn, zoals tussen oom en nicht of tussen broer en zus. Incest tussen moeder en zoon of dochter komt niet vaak voor. 

Oorzaken van (geheimhouding van) incest

Als er naar buiten komt dat er incest in een gezin heeft plaatsgevonden, zijn mensen vaak geschokt en verward. Vaak had niemand een vermoeden. Het is een familiegeheim. Vaak worden de signalen over hoe het gezin met het geheim moet omgaan onbewust op alle gezinsleden overgedragen.  Dit familiegeheim kan ontstaan door bijvoorbeeld: 

  • Bedreigingen en bedriegen door de dader.
  • Angst voor de dader.
  • Het gezin is erg alleen en heeft weinig contact met de buitenwereld.
  • Het slachtoffer denkt dat het de dader nodig heeft en kan of durft er daarom niet mee naar buiten te treden.
  • (Misplaatste) gevoelens van trouw binnen het gezin

Heb jij of een naaste te maken met misbruik binnen je familie? Blijf er niet alleen mee zitten, neem gratis en anoniem contact op met de hulpverleners van MIND Korrelatie. We staan voor je klaar!

Gevolgen incest

Incest is een zeer ernstige vorm van seksueel geweld. Een kind is afhankelijk van de ouders en andere familieleden, en moet op hen kunnen vertrouwen. Incest heeft vaak serieuze lichamelijke en psychische gevolgen, ook op langere termijn. Bijvoorbeeld:

Hulp bij incest

Incest is een afschuwelijke ervaring die vaak moeilijk te verwerken is. Je kunt hierdoor problemen ontwikkelen op allerlei gebieden in je leven. Het is belangrijk dat je erover praat en hulp zoekt. Neem gratis contact op met MIND Korrelatie voor persoonlijke hulp, informatie en advies. Je kunt bellen, chatten, WhatsAppen of mailen.

Als je zelf een kind misbruikt kun je ook (anoniem) contact met ons opnemen. Het kan de eerste stap zijn om het misbruik te stoppen.