Incest

Jongetje blaast bellen hand in hand met volwassene op de rug gezien Pexels

Incest is geslachtsgemeenschap tussen bloedverwanten. Het woord incest wordt echter meestal gebruikt als omschrijving van seksueel geweld tegen kinderen binnen het eigen gezin of binnen de familie.  

Veel daders zijn in hun jeugd zelf slachtoffer geweest van seksueel geweld, meestal gepleegd door mannen. Incest kan een onderdeel zijn van kindermishandeling.

Incest tussen vader en dochter komt het meeste voor. Gevolgd door incest in de tweede lijn, zoals tussen oom en nicht of tussen broer en zus. Incest tussen moeder en zoon komt niet vaak voor. 

Oorzaken van (geheimhouding van) incest

Als er naar buiten komt dat er incest in een gezin heeft plaatsgevonden, zijn mensen vaak geschokt en verward. Vaak had niemand een vermoeden. Dit ‘familiegeheim’ kan ontstaan door bijvoorbeeld: 

  • Chantage en manipulatie door de dader
  • Angst voor de dader
  • Een isolement van het gezin, weinig contact met de buitenwereld
  • Het slachtoffer is afhankelijk van de dader en kan of durft er daarom niet mee naar buiten treden
  • (Misplaatste) gevoelens van loyaliteit binnen het gezin

Vaak worden de signalen over hoe het gezin met het geheim moet omgaan onbewust op alle gezinsleden overgedragen. 

Incest is een zeer ernstige vorm van seksueel geweld. Een kind is afhankelijk van zijn of haar ouders en andere familieleden – en moet op hen kunnen vertrouwen. Juist degene van wie het kind afhankelijk is, beschaamt dit vertrouwen diep. Incest heeft vaak serieuze lichamelijke en psychische gevolgen voor het kind, ook op langere termijn. Bijvoorbeeld:

Direct contact met een hulpverlener

Incest is een afschuwelijke ervaring die vaak moeilijk te verwerken is. Je kunt hierdoor problemen ontwikkelen op allerlei gebieden in je leven. Het is belangrijk dat je erover praat en hulp zoekt. Neem contact op met MIND Korrelatie voor persoonlijke hulp, informatie en advies. Je kunt bellen, chatten, WhatsAppen of mailen.

Als je zelf een kind misbruikt kun je ook (anoniem) contact met ons opnemen. Het kan de eerste stap zijn om het misbruik te stoppen.