Signalen van psychische mishandeling

Kind misbruik geweld Pixabay

Lichamelijke toestand
Vooral bij heel jonge kinderen is psychische mishandeling of emotionele verwaarlozing soms te zien aan de lichamelijke toestand van het kind. Een baby of peuter waarmee bijna nooit wordt gespeeld, kan achterblijven in de motorische ontwikkeling. Als een kind iets ouder is, kan een onverzorgd uiterlijk een signaal zijn dat het kind ook emotioneel geen aandacht krijgt. Ook klachten als buikpijn en bedplassen kunnen tekenen zijn.
 
Gedrag van kind
Als het gedrag van een kind afwijkt van het gedrag van leeftijdsgenoten, kan dat ook een reden zijn om het kind extra aandacht te geven. Als een kind onzeker, teruggetrokken of somber is en niet graag speelt met andere kinderen, kan dit een aanwijzing zijn dat er sprake is van emotionele verwaarlozing of psychische mishandeling. Soms is aan het taalgebruik van een kind te merken hoe het thuis toegaat. Bijvoorbeeld als een kind veel scheldwoorden gebruikt.
 
Gedrag van ouders
Soms is aan het gedrag van de ouders iets af te lezen. Ouders die hun kind altijd afsnauwen of vernederen, doen dat vaak ook als er anderen bij zijn. En ouders die hun kind emotioneel verwaarlozen, zullen het ook in gezelschap nauwelijks aandacht geven. Het kan ook zijn dat ouders in gezelschap heel leuk met hun kind omgaan, maar daarbij onnatuurlijk overkomen.

Behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, WhatsAppen of mailen.