NPO en MIND maken psychische problemen bespreekbaar

1546-True Selfie foto

Onder de noemer #TrueSelfie staat de NPO samen met MIND en MIND Korrelatie een aantal weken stil bij psychische problemen onder jongeren. Eén op de 15 jongeren in Nederland tussen 18 en 24 jaar worstelt met depressies. Zelfdoding is onder jonge mensen doodsoorzaak nummer 1.

Van 9 april tot en met 16 mei geven jongeren zich bloot in tal van NPO 3-programma’s, op npo3.nl en via NPO 3FM tijdens de #TrueSelfie-weken. Zij willen depressies, gedachten aan zelfdoding en andere psychische problemen bespreekbaar maken. De uitzendingen worden omlijst met Testimonials: korte zelfportretten van jongeren die openhartig hun ervaringen delen.

Na afloop van de NPO 3-programma’s gaan jongeren in aftertalks op npo3.nl/trueselfie met elkaar in gesprek over deze thematiek. Ook wordt er na diverse programma’s verwezen naar de hulpverlening van MIND Korrelatie. De site is vanaf 9 april ook het podium voor CV der Mislukkingen (VPRO). Succesvolle Nederlanders (onder wie Romana Vrede, Duncan Stutterheim, Marit Bouwmeester en Stine Jensen) doen een boekje open over de dingen die niet goed gingen in hun leven. De makers roepen anderen op om een eigen CV der Mislukkingen te delen met vrienden of volgers. Want niemand is perfect, al doen de tijdlijnen op social media soms anders vermoeden. De Testimonials zijn eveneens op npo3.nl/trueselfie te bekijken.

Ook NPO 3FM heeft tijdens de #TrueSelfie-weken ruimschoots aandacht voor psychische problemen onder jongeren. Dit doen zij samen met MIND Young, net als in 2017 met #openup (dat MIND Young overigens nog steeds blijft gebruiken).

De #TrueSelfie-weken starten met de Depressie Kennistest (BNNVARA) op maandag 9 april (NPO 3, 21.10 uur), gepresenteerd door Sophie Hilbrand. Het programma maakt met informerende, maar ook luchtige tests depressies bespreekbaar. In vier spelrondes beantwoorden BN’ers en publiek vragen over verschillende soorten depressies, symptomen en behandelingen. Iedereen die meedoet en kijkt is na afloop in staat de signalen van een depressie te herkennen. Een aantal medewerkers van MIND zal in het publiek aanwezig zijn en na het programma wordt verwezen naar de hulpverlening door MIND Korrelatie.

Op dinsdag 10 april begint op NPO 3 om 21.55 uur het zesdelige True selfie (BNNVARA). Acht jongeren met psychische problemen filmen hun eigen leven en delen met de kijker kwetsbare momenten. Ze hebben het lef om een kant van zichzelf te tonen die jongeren meestal angstvallig verborgen houden. Een keer per week komen ze bij elkaar om onder leiding van een psycholoog met elkaar in gesprek te gaan.

Tweestrijd (EO), vanaf woensdag 11 april op NPO 3 om 21.40 uur, draait om bijzondere ontmoetingen tussen terminale en suïcidale jongeren. De één gaat dood omdat zijn lichaam het opgeeft; voor de ander is de dood een mogelijke uitweg voor een leven dat hij of zij niet meer wil. Zij trekken een jaar samen op om elkaar beter te leren kennen en verkennen elkaars perspectief op leven en dood. Begrijpen zij elkaar en hebben zij elkaar iets bieden? Dit programma kwam tot stand in samenwerking met 113 zelfmoordpreventie.

Presentator Jan Kooijman laat in #jesuisdepri (KRO-NCRV) vanaf maandag 16 april op NPO 3 om 21.10 uur zien hoe vier depressieve jongeren omgaan met hun ziekte en hoe zij deze strijd proberen te overwinnen. De kijkers krijgen een indringend kijkje in hun leven, via deskundigen, psychiaters en hulpverleners.

De prijswinnende documentaire 3Doc: In het hoofd van mijn zusje (BNNVARA) wordt op 2 mei uitgezonden op NPO 3 om 21.40 uur. De film is een portret van de zus van filmmaker Ingrid Kamerling. Haar zusje leed aan angsten en keuzestress en maakte uiteindelijk op 24-jarige leeftijd, vlak voor haar diploma-uitreiking, een einde aan haar leven. Kamerling gaat op zoek naar het hoe en waarom van haar zelfdoding. Ze probeert door middel van familievideo's, dagboekfragmenten en interviews met familie en bekenden een beeld te krijgen van het leven en de beweegredenen van haar zus.

Afsluiting van de #TrueSelfie-weken vormt op 7 mei de thema-avond Deprestival (KRO-NCRV), op NPO 3 om 21.10 uur.

Voor de #TrueSelfie-weken werkt de NPO samen met MIND en MIND Korrelatie, in de vorm van opvang en informatie over psychische problemen.

Meer nieuws