Rouw

Kaarsjes kerk rouw herdenking Pexels

Iedereen rouwt op zijn eigen manier

Rouw is een reactie op een ingrijpende verandering of verlies van een situatie. Er is verdriet, maar ook verbijstering, ongeloof of woede.

Een van de ingrijpendste verliezen is het overlijden van een dierbare. Maar ook andere verliezen kunnen rouw veroorzaken. Bijvoorbeeld een verhuizing, het verlies van een huwelijk of een vriendschap, van werk of gezondheid.

Fasen van rouw

Een rouwproces bestaat uit diverse fasen. Fasen kunnen door elkaar lopen. Het is ook niet zo dat iedereen alle fasen doormaakt. 

Ontkenning
Direct na een overlijden ervaren sommige mensen een gevoel van onwerkelijkheid, andere mensen voelen vrijwel niets. Deze fase, waarin het verlies nog niet helemaal doordringt, geeft de gelegenheid de waarheid geleidelijk onder ogen te zien.

Boosheid en protest
‘Waarom overkomt mij dit?’ In deze fase zoeken mensen vaak een ‘schuldige’, om verdriet en boosheid op te projecteren.

Onderhandelen en vechten
Dit kan vele vormen aannemen. Bijvoorbeeld door bij een echtscheiding of ontslag naar de rechter stappen. Of zelfs door een (ex)partner te stalken.

Verdriet of depressie
Als het verdriet echt door gaat dringen, is dit de zwaarste en verdrietigste tijd.

Aanvaarding
Dit gaat met vallen en opstaan. Er komt weer wat meer ruimte, er kunnen voorzichtig weer wat plannen voor de toekomst worden gemaakt.

Gevolgen van rouw

Iedereen gaat verschillend met rouw om. Je kunt door heftige emoties overvallen worden en gevoelens ervaren die je niet van jezelf kent: verdriet en somberheid, angst, agressie, schuld, verwarring. Maar misschien ervaar je ook positieve gevoelens, zoals opluchting en tevredenheid over de uiteindelijke gang van zaken. Ook besef je mogelijk dat het verdriet van het moment de keerzijde is van het mooie dat je hebt ervaren. Door het verdriet veranderen soms tijdelijk je interesses en behoeften, bijvoorbeeld je behoefte aan intimiteit.

Ook je lichaam kan heftig reageren op rouw, bijvoorbeeld door:

  • spierspanningsklachten
  • veranderd eet- en drinkpatroon
  • concentratieverlies
  • vermoeidheid
  • slapeloosheid
  • overactief gedrag

Hulp bij rouw

Rouw is een ingrijpend proces dat veel van je vraagt. Ook als het verlies al een tijdje geleden heeft plaatsgevonden, is het heel normaal om af en toe weer verdriet te hebben. Dat hoort er gewoon bij. 

Behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, WhatsAppen of mailen.