Rouw na verlies van een dierbare

Kaarsje rouw herdenking Pexels

Verder leven met een gemis

Jaarlijks overlijden in Nederland ongeveer 152.000 mensen (2019), waarvan 2.000 jonger dan achttien jaar. Het aantal nabestaanden is een veelvoud hiervan. Ongeveer 1 op de 5 nabestaanden heeft problemen met de aanpassing aan het verlies. In Nederland zijn er alleen al zo’n 140.000 weduwnaren en zo'n 630.000 weduwen van zestig jaar of ouder. Meer dan de helft van de vrouwen boven de zestig jaar blijft door het overlijden van hun partner alleen achter.

Iedere dag worden veel mensen geconfronteerd met de dood van een dierbare. Zo’n verlies is één van de ingrijpendste en verdrietigste gebeurtenissen in een mensenleven. Van het ene op het andere moment is de naaste definitief weg. Dat afscheid verandert het leven voor altijd. Ook wanneer het niet onverwacht kwam. Nabestaanden, zoals de partner, de ouders en/of de kinderen, worden vaak niet alleen overweldigd door verdriet, maar ook door gevoelens van verbijstering, ongeloof en/of woede. Mensen zeggen achteraf wel dat ze het gevoel hadden gek te worden of verdoofd te zijn. Ook voor andere familieleden, vrienden, collega’s, klasgenoten en leraren komt het overlijden vaak als een schok.

Rouwproces

Tijdens het rouwproces verwerk je geleidelijk de pijn van het verlies. Je neemt afscheid en accepteert langzamerhand de definitieve afwezigheid van de geliefde persoon. Je probeert je aan te passen aan de ontstane leegte. Direct na het overlijden ervaren sommige mensen een gevoel van onwerkelijkheid. De dood van de geliefde lijkt een nare droom, waaruit ze binnenkort wakker worden. Andere mensen voelen vrijwel niets, hun gevoel is als het ware ‘dood’. Weer anderen vinden de dood van de geliefde zo pijnlijk dat ze die eerst ontkennen. De ene mens is totaal ontredderd, de andere reageert juist heel kalm.

Verdrietige periode

Als iemand net overleden is, moeten er veel praktische zaken geregeld worden, bijvoorbeeld voor de begrafenis of crematie. Meestal  gaat die eerste tijd als in een roes voorbij. Het verlies dringt vaak pas in de periode daarna echt door. Dan ga je beseffen wat het betekent voor jouw eigen leven. Dit is de zwaarste en verdrietigste tijd.

Aanvaarden

Later volgt een periode waarin je probeert de verandering te aanvaarden en je aan te passen. Dit gaat met vallen en opstaan. Je maakt voorzichtig weer plannen voor de toekomst. Ook sociaal en praktisch pas je je aan. Je legt bijvoorbeeld nieuwe contacten, pakt een hobby of studie op, gaat vrijwilligerswerk doen of zelfs verhuizen. Dagen waarop je heel erg met het verlies bezig bent, worden afgewisseld met tijden waarin je emoties op een afstand blijven.

Behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, WhatsAppen of mailen.