Documentaire Veda beslist zélf – Jong en een euthanasiewens

Jessica Villerius met Veda foto Posh Productions/BNNVARA

MIND Korrelatie en 113 Zelfmoordpreventie verzorgen op woensdag 24 april 2019 samen opvang voor kijkers naar de documentaire ‘Veda beslist zélf – Jong en een euthanasiewens’. Kijkers die zelf worstelen met ernstige psychische problemen kunnen chatten met een hulpverlener van MIND Korrelatie en kijkers die gedachten hebben aan zelfdoding kunnen hulp krijgen bij 113 Zelfmoordpreventie.

BNNVARA: “In de BNNVARA 3Doc: Veda beslist zélf – Jong en een euthanasiewens, volgt documentairemaker Jessica Villerius veertien maanden lang de op dat moment 18-jarige Veda. Veda is pas elf jaar als ze zeker weet dat ze niet meer wil leven. Ze lijdt van jongs af aan aan vele psychische aandoeningen die het leven voor haar ondragelijk maken. Op haar 17de meldt ze zich aan bij de Levenseindekliniek in de hoop dat zij haar kunnen helpen met haar ultieme wens: euthanasie. Door de vele diagnoses die Veda door de jaren kreeg, lijkt de vervulling van die ultieme wens, juist moeilijker te worden. Want in hoeverre kan iemand met zo veel psychische problemen over haar eigen leven beslissen? En is iemand van 17 jaar met psychisch lijden niet veel te jong om ‘uitbehandeld’ te zijn? Voor Veda beheerst de dood haar dagelijks leven. Ze vraagt zich iedere dag af of ze wel wil wachten op de toestemming om op deze legale manier te sterven. Jessica Villerius legt de worsteling van Veda vast in de documentaire. Van de hoge pieken tot de diepe dalen en alles daar tussenin.”

Aftertalk en verwijzing naar hulpverlening MIND Korrelatie en 113

Voor aanvang van de documentaire zal documentairemaker Jessica Villerius een inleiding geven en na de documentaire is er een speciale live aftertalk onder leiding van Sophie Hilbrand. Tijdens en na de aftertalk verwijst BNNVARA naar de hulpverlening van MIND Korrelatie en 113.

Veda beslist zélf – Jong en een euthanasiewens is op woensdag 24 april om 20.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3.

Contact met een hulpverlener

Heb je vragen over euthanasie en heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.

Meer nieuws