Nieuwe documentaires Jessica Villerius over boulimia en binge eating disorder

Eetstoornissen maskers af Jessica Villerius

Vanaf vrijdag 15 maart zijn op Videoland (en in verkorte vorm op Linda.nl) twee nieuwe documentaires over eetstoornissen te zien van documentairemaker Jessica Villerius. Deze documentaires zijn onderdeel van haar serie Eetstoornissen: maskers af. In de ene aflevering gaat het over boulimia en de andere aflevering gaat over binge eating disorder (BED). Jessica Villerius wijst kijkers die zelf hulp nodig hebben op de hulpverlening van MIND Korrelatie.
 
Omdat het over uitzendingen op een digitaal televisiekanaal is en MIND Korrelatie helaas niet 24/7 open kan zijn, verwijst Jessica Villerius op haar social media en via andere kanalen op de bereikbaarheidstijden van MIND Korrelatie: iedereen die zelf hulp nodig heeft of zich zorgen maakt om een ander kan van maandag tot en met vrijdag tussen 9:00 en 18:00 uur bellen, chatten, appen of mailen met een professionele hulpverlener via mindkorrelatie.nl. De hulpverlening is anoniem.

Over de twee documentaires

Jessica Villerius:

1. Esther over boulimia
De 35-jarige Esther lijdt al ruim vijftien jaar aan een eetstoornis. Wat begon met de diagnose anorexia nervosa, ontwikkelde zich geleidelijk in de minstens zo ernstige variant boulimia nervosa. Als moeder van de vijfjarige Ravi lijkt zij alles mee te hebben: een leuk kind, huis, vrienden en familie. Maar wat bijna niemand weet is dat zij dagelijks enorme eetbuien heeft waarin ze van alles eet wat ze zichzelf normaal ontzegt. De documentaire laat de ups-and-downs van leven met boulimia zien. Het toont het diepzwarte dal waarin ze dagelijks zit en waarin ze compleet gegijzeld wordt door de eetstoornis, maar het laat ook zien dat ze voor het eerst in 15 jaar stappen maakt.

2. Bianca over binge eating disorder (BED)
De 32-jarige Bianca verliest haar moeder als ze zelf nog maar tien jaar oud is. Als ze achttien is, overlijdt ook haar vader. Ze raakt al jong depressief en kan haar gevoelens niet goed reguleren. Ze begint haar pijn te verdoven met eten, maar verwerkt het verlies niet. Uiteindelijk studeert ze af en heeft ze een leuke baan, tot 2,5 jaar geleden. De eetstoornis, in combinatie met depressie en een vermijdende persoonlijkheidsstoornis, maakt het voor Bianca onmogelijk om te functioneren. Sinds die tijd bestaan haar dagen vooral uit eetbuien, slapen en paniekaanvallen. Het resulteert in een beklemmende film over hoe een eetstoornis iemand compleet kan gijzelen en hoe deze eetziekte, zoals ook vaak bij andere eetstoornissen, weinig met eten te maken heeft 
 
Wil jij na het zien van deze documentaire(s) anoniem praten met een professionele hulpverlener? Bel, mail, chat of app dan met MIND Korrelatie. Klik op de hulpbutton hieronder. De documentaires zijn vanaf vrijdag 15 maart op Videoland te zien en in verkorte versie op Linda.nl.

Meer nieuws