Euthanasie bij uitzichtloos psychisch lijden

Euthanasie en zelfdoding

Euthanasie, met name bij uitzichtloos psychisch lijden, kan voor veel discussie zorgen en ook voor veel verdriet. MIND vindt het belangrijk dat het gesprek over euthanasie – net als bij alle vormen van psychische en psychosociale problematiek – goed wordt gevoerd en dat mensen hier openlijk over kunnen praten. MIND Korrelatie kan hier bij helpen. 

Wat doen wij?

MIND Korrelatie biedt gratis en anoniem hulp en advies

Zo bieden we als MIND Korrelatie opvang na televisieprogramma’s over euthanasie, zodat kijkers die zich herkennen in het verhaal en vragen hebben over euthanasie bij uitzichtloos psychisch lijden, of hulp en advies nodig hebben bij psychische klachten, gratis en anoniem contact kunnen opnemen met een professionele hulpverlener. 

De hulpverlener bespreekt samen met de hulpvrager bij welke organisatie(s) iemand terecht kan met vragen rond euthanasie, en legt uit dat het een heel traject is dat gevolgd moet worden (dit komt niet altijd tot uiting in televisieprogramma’s en documentaires). De hulpverlener geeft GEEN advies over methoden van zelfdoding of euthanasie, dat is wettelijk gezien zelfs verboden. En bij gesprekken over acute wensen om niet meer te willen leven verwijzen de hulpverleners door naar 113 Zelfmoordpreventie.

Zo verwijst HUMAN vanaf 7 februari (NPO Start) en op 9 februari (NPO 3) naar de hulpverlening van MIND Korrelatie na de documentaire Karo Wil Goed Dood, over een 29-jarige vrouw die meer dan 200 hulpverleners heeft gehad in 15 jaar en te horen heeft gekregen dat ze uitbehandeld is voor haar trauma’s en andere psychische problemen. Ze krijgt uiteindelijk euthanasie, omdat haar psychisch lijden uitzichtloos is.

Niet alleen na televisieprogramma’s, maar ook iedere maandag tot en met vrijdag van 9 tot 21 uur zijn de MIND Korrelatie hulpverleners bereikbaar voor hulpvragen rond euthanasie en psychische problematiek. Kijk op www.mindkorrelatie.nl voor meer informatie.

Statement MIND richting de landelijke politiek

Ondraaglijk psychisch lijden en het ontbreken van perspectief, kunnen voor mensen een reden zijn om meer te willen weten over en eventueel te kiezen voor euthanasie. MIND vindt het belangrijk dat deze mensen en hun naasten de nodige informatie kunnen krijgen, daarover kunnen spreken en goede begeleiding en ondersteuning krijgen. In juni 2023 debatteerde de Tweede Kamer over medische ethiek. Wij riepen in onze brief aan de Kamer op om meer gebruik te maken van ervaringsdeskundigen en organisaties in het sociaal domein bij de voorlichting over euthanasie.

Ervaringsverhalen en meer lezen

Meer nieuws