Seksualiteit bij lichamelijke ziekte of beperking

Intimiteit

Seks bij lichamelijke ziekte of beperking

Een lichamelijke ziekte of beperking kan effect hebben op je seksualiteit en seksleven. Een aantal voorbeelden: 

  • Door een beperking ben je niet of moeilijker in staat tot bepaalde standjes of seksuele handelingen. 
  • Je hebt een verminderd libido, erectieproblemen of je kunt niet meer klaarkomen.
  • Je hebt een verminderd uithoudingsvermogen of je lichaam is minder gevoelig voor seksuele prikkels. 
  • Je voelt je minderwaardig of onzeker over je lichaam.

Wat zijn de gevolgen van een ziekte of beperking op je seksleven?

Een lichamelijke ziekte of beperking kan van invloed zijn op hoe je je eigen seksualiteit beleeft. Schaamte over, onwennigheid met, of een afkeer van je eigen lichaam, kunnen maken dat op je gemak zijn met je eigen seksuele gevoelens geen vanzelfsprekendheid meer is.

Ook kunnen er gevolgen zijn voor de seksuele relatie met je partner. Als je partner bijvoorbeeld ook mantelzorger is, kan het onwennig zijn om na de ‘rol’ van patiënt weer de rol van seksuele partner aan te nemen. Daarnaast kunnen er schuld- en schaamtegevoelens zijn, waardoor er weerstand is ten aanzien van seksuele intimiteit. Ook voor je partner kan het wennen zijn om te wisselen tussen de verschillende rollen, of om intiem te zijn op een andere manier dan voorheen.

Hulp bij seksualiteit bij lichamelijke ziekte of beperking

Er zijn websites en boeken die specifieke aandacht besteden aan het onderwerp seksualiteit bij lichamelijke ziekte of beperking. Ook is bij sommige patiëntenverenigingen informatie op de website te vinden. Je huisarts kan advies geven en eventueel doorverwijzen voor meer hulp, bijvoorbeeld naar een seksuoloog. Ook de hulpverleners van MIND Korrelatie denken graag gratis en anoniem met je mee. 

Tips om seks te hebben bij een ziekte of beperking

Wanneer je te maken krijgt met een lichamelijke ziekte of beperking kan het nodig zijn je eigen seksualiteit opnieuw te onderzoeken.

  • Door te experimenteren met (andere) seksuele prikkels en stimulatie ontdek je hoe je lichaam nu reageert en waar je opgewonden van wordt.
  • Met een partner kan je eenzelfde onderzoek aangaan, door een andere manier van vrijen uit te proberen en bijvoorbeeld andere handelingen te gebruiken en op andere tijdstippen te vrijen dan voorheen.
  • Probeer met je partner open te communiceren over jullie gevoelens en onzekerheden, over wat fijn is en wat helpt. Dit vergemakkelijkt het afstemmen op elkaars lichaam en het vinden van een nieuwe balans.

Tips voor naasten

Ga met je partner het gesprek aan over hoe de ziekte of beperking jullie seksleven beïnvloedt en hoe dat voor jou is. Nodig je partner uit om te vertellen over hoe hij of zijn het eigen lichaam nu beleeft en wat er mogelijk veranderd is ten aanzien van seksuele mogelijkheden of gevoeligheid voor seksuele prikkels. Creëer aandacht voor jullie beider emoties en behoeften, en experimenteer met nieuwe of andere manieren van seksuele intimiteit.

Direct contact met een hulpverlener

Heb je te maken met veranderde seksualiteit bij ziekte of beperking, en behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, WhatsAppen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.