Zwangerschap voorkomen

Condooms Pixabay - SOA's en zwangerschap voorkomen

Er zijn verschillende manieren om een zwangerschap te voorkomen:

 • Door ervoor te zorgen dat er geen eisprong plaatsvindt (met de anticonceptiepil oftewel 'de pil' of met de prikpil); 
 • Door ervoor te zorgen dat de zaadcellen niet de eicel kunnen bevruchten (met een condoom of pessarium of door sterilisatie. Sterilisatie is een definitieve ingreep); 
 • Door te voorkomen dat er een innesteling plaatsvindt (door middel van een spiraaltje of de morning-afterpil). 

Een zwangerschap wordt niet voorkomen door:

 • Vlak voor het klaarkomen de penis terug te trekken uit de vagina. Voorvocht bevat in principe geen zaadcellen. Daarom zou je denken dat je geen risico loopt. Het risico zit in het feit dat een man tijdens de gehele vrijpartij toch wel iets van sperma kan loslaten voordat hij klaarkomt. Bovendien kan het gebeuren dat de man net te laat terugtrekt. 
 • Het gebruik van zaaddodende middelen zónder condoom of pessarium. 

Risico bij gebruik condooms

 • Bij een gescheurd of afgegleden condoom is het seksuele contact onveilig: er is dan kans op zwangerschap. 

Risico bij gebruik pil

 • Pil vergeten? Is het minder dan 12 uur geleden dat je de pil had moeten slikken? Slik de vergeten pil alsnog. En slik de volgende pil op de gewone tijd. Je loopt geen risico op zwanger worden. 
 • Ben je de pil vergeten te slikken in de eerste week van de pilstrip en meer dan 12 uur te laat met deze alsnog innemen? Er kan dan kans zijn op zwangerschap, wanneer je in de week ervoor onbeschermd contact hebt gehad. Neem voor de zekerheid een morning-afterpil, deze kun je halen bij de drogist of apotheek.  
 • Volg bij het langer dan 12 uur vergeten van de pil in de tweede en derde week van je pilstrip de gebruiksaanwijzing van je pil. Dan loop je geen risico op zwangerschap. 
 • Heb je de pil genomen en last van overgeven of van diarree, dan kunnen de pil-hormonen je lichaam verlaten. Daarmee loop je risico op zwangerschap. Advies: neem een paar uur later een extra pil uit de reservestrip. Je loopt geen risico als je overgeeft of diarree hebt gehad langer dan 3 uur na het slikken van de pil. 
 • Sommige antibiotica kunnen de werking van de pil beïnvloeden. Gebruik tijdens een kuur én twee weken daarna een condoom. Let op: niet alle bijsluiters geven aan dat er een risico bestaat dat het desbetreffende antibioticum de pil beïnvloedt. Daarnaast zijn er ook nog andere medicijnen en het gebruik van Sint Janskruid die de werking onbetrouwbaar maken. Overleg hierover met de huisarts of de apotheek.
Realiseer je dat je altijd zelf verantwoordelijk bent voor het voorkomen van soa's en zwangerschap. 

Meer weten?

Neem contact op met de hulpverleners van MIND Korrelatie voor meer informatie. Via WhatsApp, mail, chat of telefonisch kun je al je vragen stellen.

Verder lezen