Zwangerschap voorkomen

Zwangerschp-voorkomen-pexels-helena-lopes

Verschillende manieren om een zwangerschap te voorkomen:

Dit zijn de meest voorkomende methoden om een zwangerschap te voorkomen: 

  • Anticonceptiepil oftewel 'de pil' en prikpil: Deze methode met hormonen voorkomen dat er een eisprong plaatsvindt en zijn betrouwbaar bij regelmatig gebruik. Ga naar je huisarts als je de pil wilt gebruiken. 
  • Condoom of pessarium: Deze fysieke hindernis voorkomt dat zaadcellen de eicel bevruchten. Een condoom of pessarium kan je kopen bij een (online) drogisterij. 
  • Sterilisatie: Een blijvende ingreep voor zowel mannen als vrouwen om voor altijd een zwangerschap te voorkomen. Ga hiervoor naar je huisarts. 
  • Spiraaltje: Het spiraaltje voorkomt dat een (bevruchte) eicel zich in de baarmoeder nestelt. De meeste huisartsen kunnen het spiraaltje bij je plaatsen. Een spiraaltje werkt vaak minimaal 5 jaar. 
  • Morning-afterpil: De hormonen in de morning-afterpil zorgen ervoor dat je eisprong uitgesteld wordt. Het liefst slik je de morning-afterpil binnen 12 uur nadat je seks hebt gehad. Maar in ieder geval binnen 5 dagen. Je koopt een morning-afterpil bij je apotheek of drogist, zonder recept van je huisarts. 

Een zwangerschap wordt niet voorkomen door:

Het is belangrijk om te weten wat niet werkt om een zwangerschap te voorkomen: 

  • Terugtrekking: Vlak voor het klaarkomen de penis terug te trekken uit de vagina. Voorvocht bevat in principe geen zaadcellen. Daarom zou je denken dat je geen risico loopt. Het risico zit in het feit dat een man tijdens de gehele vrijpartij toch wel iets van sperma kan loslaten voordat hij klaarkomt. Bovendien kan het gebeuren dat de man net te laat terugtrekt. Terugtrekken voor klaarkomen wordt ook wel 'voor het zingen de kerk uit' genoemd. Dit is dus geen betrouwbare methode om zwangerschap te voorkomen. 
  • Zaaddodende middelen: Het gebruik van zaaddodende middelen zónder condoom of pessarium is niet betrouwbaar om een zwangerschap te voorkomen. 

Twijfel je over jouw situatie? Neem gratis en anoniem contact op met de hulpverleners van MIND Korrelatie. Zij kunnen je adviseren over je persoonlijke situatie.  Je kunt chatten, bellen, WhatsAppen of e-mailen. 

Risico's bij gebruik van condooms

Houd rekening met het volgende als je condooms gebruikt: 

  • Gescheurd of afgegleden condoom: Bij een gescheurd of afgegleden condoom is het seksuele contact onveilig: er is dan kans op zwangerschap. 

Risico's bij gebruik van de anticonceptiepil

Gebruik je de anticonceptiepil, ook wel pil? Hou dan rekening met het volgende: 

  • Pil vergeten binnen 12 uur: Is het minder dan 12 uur geleden dat je de pil had moeten slikken? Slik de vergeten pil alsnog. En slik de volgende pil op de gewone tijd. Je loopt geen risico op zwanger worden. 
  • Pil vergeten in de eerste week: Ben je de pil vergeten te slikken in de eerste week van de pilstrip en meer dan 12 uur te laat met deze alsnog innemen? Er kan dan kans zijn op zwangerschap, wanneer je in de week ervoor onbeschermde seks hebt gehad. Neem voor de zekerheid een morning-afterpil.
  • Pil vergeten in de tweede of derde week: Volg bij het langer dan 12 uur vergeten van de pil in de tweede en derde week van je pilstrip de gebruiksaanwijzing van je pil. Dan loop je geen risico op zwangerschap. 
  • Overgeven of diarree: Heb je de pil genomen en last van overgeven of van diarree, dan kunnen de hormonen die de pil afgeven je lichaam verlaten. Daarmee loop je risico om zwanger te raken. Advies: neem een paar uur later een extra pil uit de reservestrip. Je loopt geen risico als je overgeeft of diarree hebt gehad langer dan 3 uur na het slikken van de pil. 
  • Antibiotica: Sommige antibiotica kunnen de werking van de pil beïnvloeden. Gebruik tijdens een kuur én twee weken daarna een condoom. Let op: niet alle bijsluiters geven aan dat er een risico bestaat dat het desbetreffende antibioticum de pil beïnvloedt. 
  • Andere medicijnen: Daarnaast zijn er ook nog andere medicijnen en het gebruik van Sint Janskruid die de werking onbetrouwbaar maken. Bespreek dit met je huisarts of de apotheek.

Onthoud dat je altijd zelf verantwoordelijk bent voor het voorkomen van soa's en zwangerschap. Laat je informeren en kies voor de juiste methode. 

Op zoek naar persoonlijk advies?

Neem contact op met de hulpverleners van MIND Korrelatie voor meer informatie. Via WhatsApp, mail, chat of telefonisch kun je anoniem al je vragen stellen.