Scheiding: gescheiden ouders die reizen met kinderen
Omschrijving
Als je gescheiden bent, verandert er het één en ander als je met je kinderen op vakantie wilt. Wanneer je als gezin op vakantie gaat, is het voldoende als je de paspoorten van de kinderen bij je hebt. Als je als gescheiden ouder op vakantie naar het buitenland wilt met je kinderen, dan moet er meer geregeld worden.
Veel mensen realiseren zich niet dat je als ouder, bij gezamenlijk ouderlijk gezag, toestemming nodig hebt van de andere ouder om op reis te gaan met je kinderen.
Een ouder die alleen het ouderlijk gezag heeft, heeft geen toestemming nodig van de andere ouder. De ouder die geen ouderlijk gezag heeft, heeft in dat geval wel toestemming nodig van de ouder die het gezag heeft.
De reden voor deze maatregel is dat kinderen van gescheiden ouders beschermd moeten worden tegen kinderontvoering. Soms is het zo dat ouders na de scheiding (terug) willen verhuizen naar het buitenland. Dit gebeurt met name als ouders een verschillende nationaliteit hebben, en één van de ouders terug wil naar het land van herkomst. Om deze verhuizing te kunnen realiseren, moet de ouder die in Nederland blijft toestemming geven. Als deze toestemming er niet is, is er sprake van kinderontvoering. In het Haags Kinderontvoeringsverdrag is deze bescherming van kinderen geregeld. En Nederland heeft dit verdrag ondertekend.
Toestemming geven bij ouders met beiden ouderlijk gezag
Het geven van toestemming van de thuisblijvende ouder bestaat uit verschillende onderdelen:
- Allereerst is er een toestemmingsformulier dat de ouders samen invullen. Hierin geven ze aan welke kinderen meegaan, welke periode en waar de ouder met de kinderen verblijft. Download het toestemmingsformulier hier.
- Daarbij zorg je voor een kopie van het paspoort/identiteitsbewijs van de toestemminggevende persoon ter verificatie van de handtekening.
Daarnaast zijn er nog een paar documenten waarvan het handig is als je die bij je hebt, namelijk:
- recent uittreksel uit het gezagsregister van elk kind
- het ouderschapsplan
- uittreksel uit de gemeentelijke basisregistratie van het kind en/of de geboorteakte van het kind
- kopie van het retourticket
Deze documenten zijn niet verplicht, maar als je met kinderen reist die een andere achternaam hebben dan jij, kan het verstandig zijn dit mee te nemen.
Wat als de andere ouder geen toestemming geeft?
Als je een goed contact hebt met je ex-partner en de gezamenlijk zorg voor de kinderen verloopt goed, dan zal het krijgen van toestemming van de ander niet zo'n probleem zijn. Lastiger wordt het als jullie niet op goede voet staan met elkaar, of als er geen contact meer is met de andere ouder, terwijl deze wel ouderlijk gezag heeft.
Mocht het niet lukken om toestemming te krijgen, dan kun je een verzoek hiervoor indienen bij de rechtbank. Dit wordt 'vervangende toestemming' genoemd en je hebt een advocaat nodig om dit te regelen.
Op reis bij eenhoofdig gezag
Als het ouderlijk gezag alleen bij jou ligt, of alleen bij de andere ouder, dan is er geen toestemming van de ouder zonder gezag nodig. Wel is het belangrijk dat je bij de douane kunt aantonen dat het gezag inderdaad alleen bij jou ligt.
- recent uittreksel uit het gezagsregister;
- uittreksel uit de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van het kind;
- recent uittreksel uit de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van de ouder met eenhoofdig gezag.
Direct contact met een hulpverlener
Ga je als gescheiden ouder reizen met kinderen en heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, WhatsAppen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.