Tips voor naasten van mensen die in de rouw zijn

Kaarsje rouw herdenking Pexels

Steun van familieleden, vrienden en anderen is van groot belang bij het accepteren van en aanpassen aan het verlies. Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel steun krijgen hun verlies sneller verwerken en minder gezondheidsklachten hebben dan mensen die weinig steun krijgen. Het kan nabestaanden veel troost bieden als ze het verdriet kunnen delen en er erkenning voor krijgen.

Op het werk of op school

Vaak presteren mensen die in de rouw zijn door concentratieproblemen of innerlijke onrust tijdelijk wat minder op het werk of op school. Het is belangrijk dat je hier begrip voor toont en bijvoorbeeld de mogelijkheid biedt extra verlof op te nemen of aangepaste taken te verrichten. Het is ook belangrijk dat je bij het contact ingaat op het verlies. Een kind kan er veel aan hebben als de leerkracht in de klas ingaat op het verlies en naar hem of haar luistert. 

Verwerken kost tijd

Nabestaanden en hun omgeving verwachten vaak dat het rouwen na een half jaar wel voorbij is. Of dat zo is, verschilt van persoon tot persoon. Het rouwproces kost in het algemeen veel tijd, vaak zelfs meerdere jaren. Ook na die tijd kun je nog overvallen worden door verdriet en gevoelens van gemis. Het verlies heeft een plaats gekregen als je zonder al te sterke emoties over de overledene kunt praten en met plezier herinneringen aan hem of haar kunt ophalen. Het verdriet is misschien niet weg, maar het beheerst het leven niet meer.

Tips voor de omgeving

  • Accepteer de emoties en het gedrag van de nabestaande. Gun de persoon zijn eigen manier van verwerken.
  • Wees voorzichtig met het geven van adviezen en praat aanwezige schuldgevoelens niet weg.
  • Neem initiatieven en maak concrete afspraken met de nabestaande. Spreek een tijdstip af voor een bezoek of onderneem samen iets.
  • Wees niet bang om over de overledene te praten. Het ophalen van mooie en grappige, maar ook moeilijke herinneringen helpt het verlies te verwerken.
  • Wees ook niet bang om het verkeerde te zeggen of te doen. Er ‘zijn’, luisteren en steun bieden, is het belangrijkst.
  • Bied hulp aan bij praktische zaken. Met name dingen die de overledene voor zijn of haar rekening nam. Bijvoorbeeld de administratie of de opvang van de kinderen. Let er wel op niet alles uit handen te nemen.
  • Denk niet te snel dat de nabestaande nu wel over het verlies heen zal zijn. Na verloop van tijd zal de rouwende uit zichzelf misschien niet meer durven praten over het verlies. Blijf dus langskomen en informeren hoe het gaat.
Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, WhatsAppen of mailen.