Hoe ontstaan relatieproblemen?

Relatieproblemen

Ongeveer 70% van de Nederlanders ervaart wel eens relatieproblemen. Iedere relatie kent perioden dat het wat minder loopt, dit is normaal. Het wordt echter een probleem als ruzies zich blijven herhalen, of wanneer partners steeds verder van elkaar verwijderd raken. Ze kunnen dan in een neerwaartse spiraal terecht komen. Ze zitten vast in een telkens terugkerend patroon, waar ze beiden ongelukkig van worden, maar waarvan ze niet weten hoe ze er uit moeten komen.  

Hoe ontstaan relatieproblemen?

Er kunnen omstandigheden zijn die de relatie onder druk zetten, zoals bijvoorbeeld: 

Ook is er een aantal levensfasen waarin relatief veel mensen relatieproblemen ervaren:

  • Wanneer een (echt)paar kinderen krijgt (of als dit niet lukt) 
  • In de puberteit van de kinderen 
  • Het moment dat de kinderen uit huis gaan  
  • Wanneer mensen met pensioen gaan 

In dit soort perioden kunnen de verschillen tussen partners duidelijker worden. En onoverkomelijk lijken. Of het blijkt dat partners andere verwachtingen hebben ten aanzien van elkaar, de relatie, of het leven. De manier waarop partners tot dan toe met elkaar omgingen werkt niet meer, ze komen hierin vast te zitten. Dit leidt tot steeds meer ruzie of verwijdering en schaadt het vertrouwen in de relatie en in elkaar. Ze komen klem te zitten in een neerwaartse spiraal. 

Hulp nodig?

Je kunt (anoniem) contact opnemen met MIND Korrelatie voor persoonlijke hulp, informatie en advies van psychologen, maatschappelijk werkers en pedagogen. Je kunt WhatsAppen, chatten, mailen of bellen.

Tips bij relatieproblemen

Loopt jouw relatie niet lekker en ben je op zoek naar tips? Vraag de gratis flyer met tips bij ontevredenheid in je relatie aan en ontvang hem direct in je e-mailbox.