Gevolgen van psychische mishandeling

Kind misbruik geweld Pixabay

Psychische mishandeling of emotionele verwaarlozing kan een kind voor het leven beschadigen. Veel mensen die er in hun kindertijd mee te maken hebben gehad kampen met angsten, faalangststress, grote onzekerheid, depressie en eenzaamheid.

Of ze hebben het gevoel steeds afgewezen te worden en kunnen anderen maar moeilijk vertrouwen. Dergelijke psychische problemen kunnen bovendien lichamelijke klachten als hoofdpijn, buikpijn en misselijkheid veroorzaken. Veel kinderen die psychisch mishandeld zijn krijgen later problemen met het aangaan van intieme relaties. Ze zijn wantrouwend, of zó onzeker dat een gelijkwaardige relatie onmogelijk wordt.
 
Psychische hulp nodig
Een aantal slachtoffers wordt op veel latere leeftijd nog achtervolgd door de gebeurtenissen in hun kindertijd, in de vorm van herbelevingen, nachtmerries, angstaanvallen, somberheid, concentratie- en slaapproblemen, woedeaanvallen en huilbuien. Zij hebben daar psychische gezondheidszorg voor nodig. Een deel van deze mensen raakt zelfs (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt. Sommige mensen die in hun jeugd psychisch zijn mishandeld of emotioneel verwaarloosd, zijn daardoor zo beschadigd, dat hun gevoelens zijn afgestompt. Zichzelf verwonden is dan een manier om letterlijk te voelen dat ze nog leven. Er zijn ook slachtoffers die niet meer willen leven en een poging doen tot zelfdoding.
 
Meer of minder ingrijpend
Welk effect de psychische mishandeling of emotionele verwaarlozing heeft op het kind, hangt af van allerlei factoren. Hoe ernstiger en langduriger de mishandeling, hoe ingrijpender de gevolgen. Ook de leeftijd waarop de mishandeling begint en het karakter van het kind zijn van invloed op hoe het kind de ervaringen verwerkt. Mensen in de omgeving van het kind blijken bovendien de psychische beschadiging van het kind te kunnen beperken.

Direct contact met een hulpverlener

Heb jij zelf te maken (gehad) met psychische mishandeling of emotionele verwaarlozing, of maak je je zorgen om een kind? Neem voor persoonlijke hulp en advies contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, WhatsAppen of mailen.