Overgang

Kenmerken
De overgang kan verschillende soorten klachten geven; zowel lichamelijk als mentaal kunnen er ongemakken zijn, maar ook op relatie- en werkgebied kunnen problemen ontstaan.
Bekende klachten zijn:
- opvliegers
- nachtzweten
- hoofdpijn
- gewichtstoename
Oorzaken
Tijdens de overgang treden veranderingen op in de vrouwelijke hormoonproductie en dat gaat gepaard met schommelingen. Daardoor krijgt je lichaam telkens wisselende boodschappen. En dat geeft bovengenoemde klachten.
Tips en adviezen
Zorg goed voor jezelf
Genoeg bewegen, voldoende slapen en gezond eten met voldoende ijzer helpt klachten te verminderen.
Zoek informatie
Zorg dat je goed voorbereid bent op de overgang. Informeer jezelf over wat deze levensĀfase betekent via de website Overgangsproof en/of Vrouw en Overgang.
Zoek hulp
- Als je je onzeker voelt, helpt het om hierover te praten met iemand die je vertrouwt. Ook kun je contact opnemen met de huisarts of (anoniem) met onze hulpverleners van MIND Korrelatie.
- Als je een advies op maat wilt, maak dan een afspraak met een overgangsverpleegkundige, bijvoorbeeld via Care for Women of de Vereniging Verpleegkundig Overgangsconsulenten. Vaak wordt dit vergoed uit je aanvullende verzekering en je hebt geen verwijzing nodig van de huisarts.
- Als je veel klachten hebt, dan kan het (tijdelijk) gebruik van een mild hormoonpreparaat soms verlichting geven. Overleg hierover met je huisarts.
- Per overgangsklacht kunnen (tijdelijk) medicijnen worden voorgeschreven. Je kunt deze medicijnen en de bijwerkingen ervan met je huisarts bespreken.
Direct contact met een hulpverlener
Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies over de overgang? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, WhatsAppen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.