Ontrouw

Voor veel mensen is 'trouw' een voorwaarde voor een relatie. Vreemdgaan kan de relatie dan ook flink onder druk zetten. Het vertrouwen in de partner is geschaad en er kan angst zijn om de ander te verliezen. De partner die geconfronteerd wordt met de ontrouw van de ander voelt zich vaak gekwetst en afgewezen. Het gevoel van veiligheid en het 'van de ander op aan kunnen' kan zijn aangetast. De partner die ontrouw is geweest, kan lange tijd in angst hebben geleefd over het uitkomen van zijn of haar gedrag.

Hoe komt het?

Ontrouw kan verschillende oorzaken hebben, waaronder: 

  • Het gemis van aandacht, waardering of emotionele diepgang. 
  • Jij en je partner hebben weinig seks meer met elkaar. 
  • Je vindt je partner lichamelijk niet meer aantrekkelijk. 
  • Je zoekt de spanning graag op. 
  • Je bent verliefd geworden op een ander. 
  • Je vindt seksuele vrijheid belangrijk. 
  • Je hebt een seksuele voorkeur die je niet met je partner kunt delen. 

Wat kun je doen?

Als het uitkomt dat jij of je partner een verhouding heeft (gehad) met een ander, kunnen de emoties hoog oplopen.  Misschien wil jij en/of je partner de relatie meteen beëindigen. Besef dat dit meestal een impulsieve reactie is. Neem daarom altijd de tijd om tot bezinning te komen.

Besluiten jullie de relatie nog een kans te geven, dan is praten belangrijk. De mate waarin de ontrouwe partner verantwoordelijkheid kan nemen en kan erkennen wat de ontrouw bij de ander teweeg heeft gebracht, blijkt voorspellend te zijn voor of partners er samen uit kunnen komen. Vaak is het hard werken, voor beide partners op hun eigen manier. Besef ook dat dit tijd kost, zowel om het vertrouwen weer op te bouwen als om er niet steeds zo door geraakt te worden.  

Wanneer het partners lukt om hier samen uit te komen kan het uiteindelijk een positief effect hebben op de relatie. Partners gebruiken het als aanleiding om tot nieuwe inzichten over elkaar en hun relatie te komen. Zo kan het een begin zijn om beter en bewuster met elkaar en de relatie om te gaan. Een kans om opnieuw te starten.

Hulp zoeken

Aan onze hulpverleners kun je (anoniem) al je vragen in vertrouwen voorleggen. Onze psychologen en maatschappelijk werkers zijn voor iedereen beschikbaar voor hulp en advies, zowel telefonisch als online.

Heb je behoefte aan (anoniem) contact met een hulpverlener?

Je kunt (anoniem) contact opnemen met MIND Korrelatie voor persoonlijke hulp, informatie en advies van psychologen, maatschappelijk werkers en pedagogen. Je kunt WhatsAppen, chatten, mailen of bellen.