Onbedoeld zwanger

Als je onbedoeld zwanger bent, kun je ervoor kiezen de zwangerschap uit te dragen of vroegtijdig af te breken. Het is belangrijk om goed na te denken over wat je wilt.

Misschien twijfel je, misschien weet je het direct. Het is goed om de dingen op een rijtje te zetten (hoe is je situatie, wat zijn de gevolgen als je het kind houdt, etc.) en een keuze te maken die jou het beste lijkt. Het helpt om erover te praten met iemand die je vertrouwt (je partner, een familielid, een vriendin). Of neem contact op met MIND Korrelatie voor een anoniem gesprek met een hulpverlener. 

En maak zo snel mogelijk een afspraak met de huisarts, ook als je nog niet weet wat je wilt. De huisarts kan je informeren over wat er belangrijk is voor prenatale zorg als je het kind houdt; en hoe eerder je erbij bent hoe meer mogelijkheden je hebt en hoe lichter de behandeling is om de zwangerschap af te breken.

Als je de zwangerschap houdt kun je ervoor kiezen:

  • het kind zelf op te voeden
  • het kind af te staan voor adoptie
  • het kind (tijdelijk) op te laten groeien in een pleeggezin 
Wij gaan nu dieper in op de beslissing om de zwangerschap te beëindigen. Daar krijgen we de hulpvragen over bij MIND Korrelatie:

Er zijn verschillende behandelingen om een zwangerschap te beëindigen:

  • Een overtijdbehandeling: dit kan als je 7 tot 16 dagen of minder overtijd bent.
Voor een overtijdbehandeling kun je direct een afspraak maken bij een abortuskliniek. Voor de andere behandelingen is een verwijzing van je huisarts of andere arts verplicht. Eerst wordt gekeken of je niet meer dan 16 dagen overtijd bent, met een echo. Als dat zo is, kun je deze behandeling krijgen. De baarmoedermond wordt eerst verdoofd. Daarna wordt de bevruchte eicel met een dun buisje weggezogen uit de baarmoeder. Je krijgt daarna een korte, hevige kramp. De behandeling duurt enkele minuten.
 
Als je langer dan 16 dagen overtijd bent, dan heb je een verplichte bedenktijd van 5 dagen.
  • Medicijnen: de abortuspil. Dit kan als je nog binnen 8 weken na je laatste menstruatie zit.
Bij deze behandeling neem je twee medicijnen die ervoor zorgen dat de vrucht niet verder doorgroeit en dat er een bloeding optreedt, vergelijkbaar met hevige menstruatiepijn, waardoor het vruchtje wordt afgestoten. 

Sommige vrouwen vinden het een voordeel dat zij de abortus thuis kunnen afwachten. Anderen vinden dat een onveilig idee, en laten de abortus bij voorkeur doen in een omgeving waar medische hulp mogelijk is, zoals een abortuskliniek. 

In Nederland en België wordt een abortuspil gegeven in een abortuscentrum of een ziekenhuis dat daarvoor een speciale vergunning heeft.  

  • Een zuigcurettage: deze is mogelijk tussen 6 en 12 weken na het begin van de laatste menstruatie.
Deze behandeling kan gedaan worden met plaatselijke verdoving of onder narcose. De baarmoeder wordt iets opgerekt zodat er een plastic zuigbuisje kan worden ingebracht. Met dit buisje wordt de vrucht weggezogen. Je voelt dan waarschijnlijk een hevige, maar korte 'menstruatiekramp'. De ingreep duurt bij elkaar 5 tot 15 minuten. Je kunt nog enkele dagen last hebben van buikkrampen en bloedverlies, ongeveer net zoveel als bij een normale menstruatie. Na de behandeling krijg je een recept voor antibiotica en een informatiebrief mee. In deze brief staan aanwijzingen en tips voor de periode na de abortus. 
  • Vanaf 12 weken na het begin van de laatste menstruatie: abortus.
​Vanaf 12 weken kan de vrucht alleen door middel van een abortus met operatie-instrumenten weggehaald worden. Deze behandeling duurt ongeveer 30 minuten. In Nederlandse klinieken en ziekenhuizen kun je tot ongeveer 22 weken een abortus laten uitvoeren.

De kosten van de behandeling om een zwangerschap te beëindigen

Als je in Nederland woont, worden de kosten van de behandeling vergoed door de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Deze algemene verzekering garandeert volledige anonimiteit. Om vast te stellen of je AWBZ-gerechtigd bent, moet je een uittreksel uit het persoonsregister van je gemeente meenemen. Daarnaast wordt vaak gevraagd een identiteitsbewijs, zoals paspoort of rijbewijs, te tonen. Als je niet in Nederland woont, moet je de kosten van de behandeling zelf betalen. De kosten variëren, afhankelijk van de duur van de zwangerschap en andere factoren.

Verschil abortuspil en morning-afterpil

De abortuspil is bedoeld voor het afbreken van een zwangerschap. Je kunt deze gebruiken als je nog binnen 8 weken na je laatste menstruatie zit. Deze pil kun je alleen krijgen in een ziekenhuis dat daar een speciale vergunning voor heeft, of in een abortuskliniek. De morning-afterpil is bedoeld om, als er onveilige seks is geweest, te voorkomen dat er een zwangerschap ontstaat uit dit contact. De morning-afterpil, ook wel noodpil genoemd, kun je zonder recept bij de drogist of apotheek halen.

Hulp

Het kan heel moeilijk zijn om te besluiten om de zwangerschap wel of niet te houden. Ook kunnen er allerlei vragen bij je opkomen. Neem (anoniem) contact op met de hulpverleners van MIND Korrelatie voor adviezen en hulp. Je kunt WhatsAppen, chatten, mailen en bellen.