GHB-verslaving

GHB (gamma-hydroxyboterzuur) is een goedkope, synthetische drug die sterk verslavend is. Al na een paar weken dagelijks gebruik kan GHB tot verslaving leiden. Het aantal mensen in Nederland dat GHB gebruikt stijgt de laatste jaren. In 2019 gebruikten ongeveer 60.000 volwassenen het middel “in het afgelopen jaar”.*
GHB is verkrijgbaar als een stroperige, kleurloze en zoute vloeistof. Het veroorzaakt een lichte roes, maar het kan ook hallucinaties veroorzaken en een stimulerende werking hebben. GHB is moeilijk te doseren, mensen nemen snel teveel. Bij een te hoge dosering (overdosis) kan iemand in coma raken.
Effecten van GHB
GHB wordt via het bloed in de hersenen opgenomen. Het begint na 5 tot 30 minuten te werken. De effecten houden ongeveer 3 uur aan. GHB heeft bij kleine hoeveelheden een ontspannende werking. Angsten en remmingen verdwijnen. Het kan ook seksueel stimulerend werken. Bij iets grotere hoeveelheden maakt GHB vooral slaperig en geeft het een slap gevoel in de spieren.
Ongewenste effecten van GHB zijn:
- vergeetachtigheid
- misselijkheid
- overgeven
- stuiptrekkingen
Daarnaast kan een overdosis makkelijk ontstaan, omdat er maar weinig verschil zit tussen de hoeveelheid GHB die het gewenste effect heeft en de hoeveelheid waarbij iemand bewusteloos raakt.
Kenmerken van GHB
GHB is een verdovend middel en is zowel geestelijk als lichamelijk sterk verslavend. Al na een paar weken dagelijks gebruik kan GHB tot verslaving leiden. Mensen die verslaafd zijn aan GHB nemen vaak dag en nacht elke twee tot vier uur een dosis om onthoudingsverschijnselen tegen te gaan. Deze onthoudingsverschijnselen zijn bij intensief gebruik zeer heftig.
Behandeling
Omdat bij een verslaving aan GHB zeer heftige onthoudingsverschijnselen optreden, is het belangrijk dat het afkicken gebeurt onder begeleiding van een arts. Abrupt stoppen kan gevaarlijk zijn. Onder begeleiding van een arts wordt het gebruik geleidelijk afgebouwd.
Heb je het vermoeden dat iemand in jouw naaste omgeving verslaafd is aan GHB, of ben je zelf verslaafd? Aarzel dan niet om hulp in te schakelen via de huisarts of een verslavingskliniek. Je kunt ook contact opnemen met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie als je advies wilt over in te schakelen hulp voor jezelf of iemand in jouw naaste omgeving. Je kunt bellen, chatten, WhatsAppen of mailen.