Biseksualiteit

Twee vrouwen

Wat is biseksualiteit?

Biseksuele mensen voelen zich aangetrokken tot zowel mannen als vrouwen. Biseksueel zijn betekent niet dat iemand 50% hetero- en 50% homoseksueel is. Sommige mensen zijn biseksueel met een lichte voorkeur voor vrouwen, anderen hebben een lichte voorkeur voor mannen en weer andere biseksuelen vinden mannen en vrouwen allebei even leuk. Biseksualiteit ligt ergens tussen volkomen heteroseksueel en volkomen homoseksueel in. Je bepaalt zelf of de term biseksueel bij jou past.

Natuurlijk is het niet uitgesloten dat je, ondanks je heteroseksuele voorkeur, toch een homoseksuele ervaring of gedachte hebt gehad. Met name jongeren kunnen hierin experimenteren op zoek naar hun seksuele identiteit. Dat is niet iets abnormaals. Je seksuele geaardheid is ook niet altijd een constante. Je seksuele identiteit kan veranderen (verschuiven in de mate van biseksualiteit) in de loop van je leven.

Problemen met biseksualiteit

Als je vragen hebt over je (bi)seksuele voorkeur, dan kun je ervoor kiezen om hier eens met iemand over te praten. Je kunt praten met een hulpverlener van MIND Korrelatie over onderwerpen als:

  • Ik val op mensen van zowel het andere als hetzelfde geslacht; zou ik biseksueel kunnen zijn?
  • Ik zit in een heteroseksuele relatie, maar ik val ook op iemand van hetzelfde geslacht; wat betekent dit voor mij?
  • Ik denk dat ik biseksueel ben. Betekent dit dat ik niet echt durf te kiezen om homo- of heteroseksueel te zijn?
  • Hoe geef ik vorm aan mijn leven gerelateerd aan mijn seksuele voorkeur?

Direct contact met een hulpverlener

Ervaar jij problemen met biseksualiteit en heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, WhatsAppen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.