Tygo in de Psychiatrie: hulp aan kijkers door MIND Korrelatie en 113

Tygo in de psychiatrie EO _ Jason

Vanaf 28 november 2019 wordt de nieuwe serie Tygo in de Psychiatrie uitgezonden bij de EO. In deze 4-delige serie duikt Tygo Gernandt een maand lang in de complexe en gesloten wereld van de psychiatrie. Hij onderzoekt hoe psychische labels worden opgeplakt en vraagt zich af of dit de juiste manier is. Hij loopt mee met mensen die een label zijn opgeplakt en gaat in gesprek met experts.MIND Korrelatie en 113 Zelfmoordpreventie zijn na iedere uitzending bereikbaar voor mensen die zich herkennen in de verhalen en hulp zoeken.

Tygo spreekt in de serie onder meer met Jason, een 21-jarige jongen die dertien labels heeft. Tot op de dag van vandaag heeft hij ondanks zijn labels nog niet de juiste hulp kunnen krijgen. Ook spreekt hij met de 37-jarige Jeroen. Bij hem zijn vanaf zijn elfde verkeerde diagnoses gesteld. Hij is door de bijhorende medicatie het contact met de werkelijkheid verloren. De EO en MIND Korrelatie verwachten dat de uitzendingen veel los kunnen maken bij kijkers.

Hulp voor kijkers door MIND Korrelatie en 113 Zelfmoordpreventie

De EO: “Tygo is geschrokken van wat hij is tegengekomen: “Wat is dit, dit land van de psychiatrie?! Ruim een miljoen mensen nemen antidepressiva en hetzelfde aantal wordt behandeld voor geestelijke klachten. Door dit programma heb ik met eigen ogen ervaren hoe erg het mis kan gaan bij mensen die een verkeerde diagnose opgeplakt krijgen. En het kan iedereen overkomen. Een eng idee, want 1 op 5 mensen krijgt vandaag de dag met psychische klachten te maken." 

De opvang na iedere aflevering wordt verzorgd door MIND Korrelatie en 113 Zelfmoordpreventie. Mensen die hulp zoeken bij (eigen ervaringen met) de ggz of met bijvoorbeeld zelfbeschadiging, dissociatie, borderline, autisme, depressie etc. óf zich zorgen maken over een naaste en advies nodig hebben kunnen terecht bij MIND Korrelatie. Mensen die rondlopen met gedachten aan zelfdoding kunnen terecht bij 113 Zelfmoordpreventie (telefoonnummer: 0900-0113).

Hulp is ook op andere momenten beschikbaar

Natuurlijk zijn beide hulporganisaties niet alleen na Tygo in de Psychiatrie, maar ook op andere momenten bereikbaar. MIND Korrelatie is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 9 en 18:00 uur. 113 Zelfmoordpreventie is 24/7 bereikbaar voor gesprekken over zelfdoding.

Tygo in de psychiatrie, vanaf donderdag 28 november een maand lang op NPO 3. Aflevering 1 begint om 21:20 uur en afleveringen 2, 3 en 4 beginnen om 21:00 uur. Meer informatie over de serie vind je hier.
 

Meer nieuws