10 september opvang na docu Man in de Knoop

Man in de Knoop &Bromet

MIND Korrelatie verzorgt op maandag 10 september live opvang na de documentaire Man in de Knoop van Frans Bromet en Nathan Vos.

&Bromet schrijft in haar persbericht dat in 2017 1.917 mensen een einde aan hun leven maakte en dat het om twee keer zoveel mannen als vrouwen gaat: "De laatste stijging werd vooral veroorzaakt bij mannen van middelbare leeftijd en mannen tussen de 20 en 39. Zelfdoding is onder mannen de op één na belangrijkste doodsoorzaak. Maar dat heeft nog nooit het nieuws gehaald."

In de documentaire Man in de knoop gaat Frans Bromet in gesprek met drie vrouwen die geconfronteerd werden met de zelfdoding van hun echtgenoot: "In een openhartig gesprek gaan zij op zoek naar de beweegredenen achter de wanhoopsdaad van hun mannen. Ooit vielen de vrouwen voor de karakters van hun mannen, maar in de loop der jaren, na de komst van kinderen, gedoe op het werk en andere problemen zagen zij hen veranderen. De mannen isoleerden zich steeds meer, ingegeven door de zelfopgelegde eis om aan verwachtingen van buitenaf te voldoen, het gevoel van falen en de schaamte daarvoor. ’In zijn hoofd was alles nog een stukje erger.’"

Journalist Nathan Vos is ook bij de documentaire betrokken. Hij schreef het boek ‘Man o man’ naar aanleiding van de zelfdoding van zijn broer en daarin onderzoekt hij of er 'iets met de man aan de hand is': "Hoe kan het dat zoveel mannen maar wat aanklooien, somberen, de weg kwijt zijn? Hoe kan het dat mannen die in de problemen zijn geen hulp vragen? Hoe kan het dat betrokken vaders en toegewijde echtgenoten zonder een psychiatrisch verleden niet meer willen leven?

Op 10 september is het 'Wereld Suïcide Preventie Dag'. Op deze dag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor de preventie van zelfdoding en voor psychische gezondheidsproblemen. Na de uitzending van Man in de knoop verzorgt MIND Korrelatie telefonische opvang."

MIND Korrelatie vindt het belangrijk dat er meer gepraat wordt over psychische problemen, maar ook dat nabestaanden hun verhaal kunnen doen en hulp zoeken. Heb jij na het zien van de documentaire behoefte aan een (anoniem) gesprek met een hulpverlener? Bel dan met MIND Korrelatie via 0900-1450.

Denk jij zelf aan suïcide? Je kunt 24/7 terecht bij 113 Zelfmoordpreventie.

Man in de knoop is een film van &Bromet in samenwerking met Nathan Vos. Bekijk hier een preview.

KRO-NCRV 2Doc: Man in de knoop
10 september 2018 om 21:00 uur op NPO 2

Meer nieuws