Soa's

Condooms Pixabay - SOA's en zwangerschap voorkomen

Wat is een soa?

Een seksueel overdraagbare aandoening (soa) is een ziekte die meestal wordt overgebracht door seksueel contact. Hierbij wordt een virus, bacterie of andersoortig 'beestje' als een parasiet via lichaamsvloeistoffen (zoals sperma, bloed, speeksel en vaginaal vocht) overgedragen. Dat kan via geslachtsgemeenschap zijn, maar ook via orale of anale seks of zoenen. Sommige soa’s zijn daarnaast overdraagbaar op een andere manier, bijvoorbeeld door een bloedtransfusie of intraveneus druggebruik.

Meest voorkomende soa's

Uit informatie van Soa Aids Nederland blijkt dat in Nederland per jaar ongeveer 138.000 mensen een soa krijgen. Een soa hoeft niet onmiddellijk te leiden tot klachten: iemand kan langere tijd drager zijn zonder klachten te ontwikkelen. En daarmee ongemerkt een ander besmetten. De meest voorkomende soa's zijn:

Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.

Chlamydia wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie zorgt voor een infectie van de keel, urinebuis, endeldarm of baarmoederhals. 

Herpes, ook wel herpes genitalis genoemd, wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus zorgt voor een infectie van de geslachtsorganen. 

Genitale wratten worden veroorzaakt door een virus. Het humaan papillomavirus (HPV). Het virus zorgt voor wratten rond de geslachtsorganen en de anus. 

Gonorroe wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie zorgt bij mannen voor infecties van de keel, urinebuis, endeldarm en bijballen. En bij vrouwen zorgt het voor infecties van de keel, urinebuis, baarmoederhals, eileiders en endeldarm. 

Hiv is een virus dat je afweersysteem verzwakt. Wanneer je hiv niet behandeld, kan je aids krijgen. Bij aids is je afweersysteem zo verzwakt dat je lichaam bijna niet beschermd is tegen andere infecties. 

Syfilis wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie zorgt voor infecties in bijna alle organen en ook zelfs in de hersenen. 

Heb je het idee dat je een soa hebt en weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Neem anoniem en gratis contact op met de hulpverleners van MIND Korrelatie. De psychologen en maatschappelijk werkers helpen je te bepalen wat de volgende stap is. 

Symptomen soa's

Je hoeft geen klachten te hebben als je een soa hebt. Van de meeste soa's heb je zelfs helemaal geen klachten. Je kunt een soa doorgeven aan je sekspartner(s) zonder dat je weet dat je een soa hebt. Sommige soa’s kunnen (als ze onbehandeld blijven) ernstige gevolgen hebben. Zo kan chlamydia leiden tot onvruchtbaarheid en een syfilis-infectie schade toebrengen aan organen. De meeste soa’s zijn echter goed te behandelen als je er op tijd bij bent. Het is dus heel belangrijk om je snel te laten testen als je risico hebt gelopen op een soa.

Als er klachten zijn kan het gaan om bijvoorbeeld: 

  • afscheiding,
  • een branderig gevoel, irritatie of pijn, 
  • pijn of een branderig gevoel bij het plassen, 
  • zweertjes, wratjes, bultjes, blaasjes, roodheid of geïrriteerde, schrale huid,
  • (onregelmatig) bloedverlies tijdens of na het vrijen of tussen twee menstruaties door,
  • jeuk of irritatie van de anus of bloedverlies of afscheiding bij ontlasting,
  • diarree,
  • opgezette lymfeklieren (in de liezen) en koorts, 
  • of seksuele pijnproblemen.

Voorkomen van een soa

Als je veilig vrijt, dan loop je (zo goed als) geen risico op een soa. Je vrijt veilig: 

  • Als jij en je vaste partner nooit met een ander seks hebben en allebei geen soa hebben; 
  • Als je ervoor zorgt dat je niet via de slijmvliezen in contact komt met (menstruatie)bloed, sperma, vaginaal vocht en voorvocht: dus knuffelen, strelen en masturberen zijn veilig; 
  • Als je een goedgekeurd condoom gebruikt bij vaginaal en anaal contact;  
  • Beschermd oraal seksueel contact hebt: pijpen met condoom, rimmen en beffen met beflapje.

Hulp bij een soa

Als je vermoedt dat je een soa hebt, ga je uit schaamte misschien niet naar je dokter. Misschien vind je het ook moeilijk om je (ex-)partner hierover in te lichten. Neem gerust anoniem contact op met MIND Korrelatie. Wij luisteren naar je, geven advies en kunnen je zo nodig doorverwijzen naar professionele, gespecialiseerde hulpverlening. Je kan gratis chatten, bellen, Whatsappen of mailen.