Rouw na verlies van een dierbare

Kaarsje rouw herdenking Pexels

Verder leven met een gemis

Iedere dag worden veel mensen geconfronteerd met de dood van een dierbare. Zo’n verlies is één van de ingrijpendste en verdrietigste gebeurtenissen in een mensenleven. Van het ene op het andere moment is de naaste definitief weg. Dat afscheid verandert het leven voor altijd. Ook wanneer het niet onverwacht kwam. 

Nabestaanden, zoals de partner, de ouders, broers, zussen, de kinderen en/of beste vrienden, kunnen worden overweldigd door verdriet, gevoelens van verwarring, ongeloof en/of woede. Mensen zeggen achteraf wel dat ze het gevoel hadden gek te worden of verdoofd te zijn. Ook voor andere familieleden, vrienden, collega’s, klasgenoten en leraren komt het overlijden vaak als een schok.

Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.

  • Jaarlijks overlijden in Nederland ongeveer 170.000 mensen (2022), waarvan 1.061 jonger dan twintig jaar.
  • Ongeveer 1 op de 5 nabestaanden heeft problemen met de aanpassing aan het verlies. 

Bron: CBS

Heb je het idee dat je hulp nodig hebt? Of wil je persoonlijk advies? Neem dan gratis en anoniem contact op met MIND Korrelatie.

Rouwproces

Tijdens het rouwproces verwerk je langzaam de pijn van het verlies. Je neemt afscheid van de persoon die je mist en accepteert dat ze er nooit meer zullen zijn. Je probeert je aan te passen aan de ontstane leegte en te wennen aan het gemis. Direct na het overlijden ervaren sommige mensen een gevoel van onwerkelijkheid. De dood van de geliefde lijkt een nare droom, waaruit ze binnenkort wakker worden. Andere mensen voelen vrijwel niets, hun gevoelens zijn uitgeschakeld. Weer anderen vinden de dood van de geliefde zo pijnlijk dat ze die ontkennen. Mensen reageren op verschillende manier: sommigen zijn erg van streek, anderen reageert juist heel kalm.

Verdrietige periode

Als iemand net overleden is, moeten er veel praktische zaken geregeld worden, bijvoorbeeld voor de begrafenis of crematie. Meestal gaat die eerste tijd als in een roes voorbij. Het verlies dringt vaak pas in de periode daarna echt door. Dan ga je beseffen wat het betekent voor jouw eigen leven. Dit is de zwaarste en verdrietigste tijd.

Aanvaarden

Later volgt een periode waarin je probeert de verandering te accepteren en je aan te passen aan het leven zonder die persoon. Dit gaat met vallen en opstaan. Je maakt voorzichtig weer plannen voor de toekomst. Ook sociaal en praktisch pas je je aan. Je legt bijvoorbeeld weer nieuwe contacten, pakt een hobby of studie op, gaat vrijwilligerswerk doen of zelfs verhuizen. Sommige dagen ben je erg bezig met het gemis, andere dagen voel je die emoties minder sterk. 

Hulp bij rouw

Behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met onze hulplijn MIND Korrelatie. De hulpverleners zijn bereikbaar via telefoon, chat, WhatsApp of e-mail.